Da li mi treba znanje nemačkog jezika?

Znanje nemačkog jezika je najvažniji uslov za uspešno zapošljavanje zdravstvenih radnika u Nemačkoj. Rad sa pacijentima podrazumeva komunikaciju, pa je određeni nivo znanja nemačkog jezika neophodan. Različite pozicije zahtevaju i različite nivoe znanja jezika, a to je istaknuto u svakoj aktuelnoj ponudi za posao.

Koji nivo jezika mi je potreban za rad u Nemačkoj?

Za zapošljavanje zdravstvenih radnika u Nemačkoj potreban je najmanje B1 nivo nemačkog jezika. Neke pozicije zahtevaju najmanje B2 nivo znanja nemačkog jezika. Naš savet je da, bez obzira na uslove konkurisanja za posao, učite nemački jezik što je moguće više i pre odlaska u Nemačku. Sa učenjem počnite već kada počnete da razmišljate o odlasku u Nemačku, jer jezik će biti potreban vama, a ne agenciji ili poslodavcu.

Šta mi je sve potrebno za rad u Nemačkoj?

Pre svega, želja i upornost. Osnovni uslovi za zapošljavanje zdravstvenih radnika u Nemačkoj su redovno završena srednja škola, pokrenut proces nostrifikacije diplome i znanje nemačkog jezika.

Da li je moguće raditi sa prekvalifikacijom u Nemačkoj?

Postoji mogućnost i za zapošljavanje zdravstvenih radnika sa prekvalifikacijom. To zavisi od dužine trajanja prekvalifikacije i pokrajine u kojoj planirate da radite.

Da li mi je obezbeđen smeštaj?

Pronalaženje stana u Nemačkoj ponekad je zahtevnije od pronalaženja posla. Zato vam poslodavci pomažu u ovom procesu. Ipak, u početaku možete računati na smeštaj za vas, dok biste smeštaj za porodicu obezbedili naknadno.

Imam dosta radnog iskustva, da li moram nostrifikovati diplomu?

Bez obzira koliko radnog iskustva imate, morate pokrenuti proces nostrifikacije diplome. U nekim slučajevima diploma se direktno priznaje, ali svakako morate pokrenuti proces priznavanja.

Koji su koraci i postupci u procesu odlaska?

Napravite plan, budite strpljivi i uporni, i krenite u akciju. Proces pripreme za odlazak u Nemačku podrazumeva prikupljanje dokumentacije za nostrifikaciju diplome, učenje jezika, potpisivanje ugovora sa poslodavcem, pronalazak smeštaja. Ne brinite, u ovom procesu nećete biti sami – mi vam pružamo podršku pri svakom koraku.

Ukoliko imate dodatna pitanja ili nedoumice, kontaktirajte nas putem email-a office@inostaff.rs ili telefona +381 (0)64 824 56 89.